Tilbake til Hjemme hos…

Hilde Ertsås

April 2018

Navn:
Hilde Ertsås

Bosted: 
Byåsen, Trondheim

Når og hvorfor startet du med akvariehobbyen?
Fikk min første 40-liter da jeg var 5 år. Hadde guppy, black molly, sverddragere, neon tetra og skalare. Husker ennå at mamma vekte meg så jeg fikk opp for å se når black mollyen fødte. Dagen etter lærte jeg livets realitet da skalarene slukte de stakkars små.

Hvor lenge har du vært medlem av TAK?
Første møtet jeg var på var på Rosenborg sammen min far i 1971. Ble ikke medlem før endel år senere. Hadde et opphold noen år før jeg ble medlem igjen på 90-tallet.
Ny pause da jeg var småbarnsmor og deretter «fast inventar» siden 2004.

Hvordan fikk du kontakt med TAK?
Var med min far de første gangene. Visste jo om klubben så da jeg fikk tid til å møte opp igjen var det bare å spørre kjente i miljøet.

Hva er hovedinteressen din i dag og hvorfor?
Har beholdt fasinasjonen for guppy, så det er alltid ett eller flere guppykar oppe og går. Ellers syns jeg ciklidene er fasinerende. Har også dam med koi. Syns det er spennende å se når yngelen vokser og farver ut.

Hvor mange akvarier har du? /størrelse?
Det er 33 kar og en hagedam i drift nå. Har en 960 liter med koi, To 500-litre med stimfisk,En 500 liter malawiungfisk, En 425 liter med skalarer, En 250 liter malawi, en 250 liter med halvnebb og lyktøyefisk, tre 180litre med black molly og platy, en 160l med dragefinnefisk og ancistrus, En 75liter med tanganyikaciklider, endel 60-litre med venusfisk, barber og guppy, endel mindre kar med killi, guppy og yngel av forskjellige sorter. Dammen er i underkant av 5000liter og der bor 25 koi på sommeren.

Hva er den vanskeligste eller mest uvanlige arten du har holdt?
Har hatt mye forskjellig oppigjennom. Humlefisk, sommerfuglfisk, kulefisk, elefantfisk, piraya og discus.

Hva er din favorittfisk?
Guppy. Blir aldri lei av alle farvemulighetene og variasjonen i slørene.

Hva er din favorittplante?
Lotus, men alle med rødt i bladverket fasinerer.

Bruker du noen form for gjødning, CO2 eller spesielle lys?
Har sticks under røttene i nyoppsatte kar. Har gått over til LED-lys etterhvert.

Drømmekar, drømmeoppsett?
Har hatt lyst på et kjempelangt kar som strekker seg over flere habitat fra ene enden til den andre.

Noen planer om nye kar/arter?
Interessen bølger hele tiden. Nå tenker jeg på å flytte ut koiene i et helårsoppsett så jeg kan ha malawi i 960-litern inne. Har 5 kull aulonocara som jeg gleder meg til farver ut, og de skal i 960-litern med de store etterhvert. Lyssetting av alle kar står også for tur.

Hvordan og hvor ofte tar du vannbytte?
Utføres med slange rett i vasken, og kobler på vannet rett fra springen. Bruker kaldere vann enn hva temperaturen i akvariet er. Rengjør ikke filter samtidig som vannbytte. Venter til det blir dårlig gjennomstrømning i filteret før jeg renser det. Etterfyller når det fordamper. Malawiene og koiene har hyppigere vannskift enn de andre, for de forurenser mer. De karene jeg forer ofte i trenger hyppigere vannskifte.

Bruker du vannpreparater?
Har brukt aqua safe og torumin og salt i alle år. Til malawi bruker jeg natron. Når man har flere kar i drift trenger man bare en startkultur fra et godt innkjørt kar og kan da sette inn fisk samme dag man setter opp akvariet.

Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Blander tetra bits, tetra pro, avskallet artemia og tetra min. Mallene får tabletter. Koiene får pondmix.

Driver du med oppdrett og i tilfelle hvorfor?
Oppdrett er jo det morsomste med hobbyen. Husker første gang kampfiskene bygde skumrede og ynglene etterhvert pilte rundt i karet. Jeg var 9 år og syntes det var stor stas. Senere har det blitt ciklidene med deres yngelpleie som har fått meg til å sitte klistret til glasset. Og det å komme ned i kjellern og oppdage at noen har født eller lagt egg er alltid en opplevelse.

Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Var med til Østersund med klubben en gang, og på Hitra, ellers er det lite reising.

Hva er den beste/morsomste opplevelsen du har hatt som akvarist?
Jeg husker spesielt første gang discusene la egg. Jeg ble sittende hjemme og se egglegging istedefor å dra på julebord 😀 Skuffet dagen etter da eggene ble oppspist…. Fikk oppdrett på de etterpå og fikk oppleve å se ynglene gresse på ryggen til foreldrene som la seg horisontalt, og filma vaktskifte når far pila unna og mor overtok flokken med yngel.

Hva er det verste du har opplevd som akvarist?
Vi var fire stivpynta damer som skulle i utdrikkingslag, som endte med å løpe føttene av oss med vassbøtter da 325litern på kjøkkenet sprang lekk. Lite artig å bo i fjerde etg med parkett akkurat da….
Husker også en gang jeg mista 25 discus pga varmekolber som gikk amokk.
Ellers er marerittet massedød når man får kræsj i et kar.

Har du et lurt tips til andre akvarister?
Ha så stort kar du har mulighet for å skaffe deg. Kraftig innvendig filtrering i tillegg til luftpumpe, hvis du ikke har labyrintfisk da 😀 . Ha lyset koblet til timer 10-12t i døgnet. Har erfart at less is more i mange tilfeller. Jeg foretrekker å sette inn alle fiskene jeg tenker å ha i et kar samtidig så de får vokse opp sammen heller enn å introdusere ny fisk til stadighet. Møt opp på medlemsmøter og snakk med erfarne akvarister.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.