Denne uken har vi vært på besøk hos
Navn: Lill-Ann og Ida-Johanne Slåttli
Bosted: Saupstad,Trondheim
Når og hvorfor startet du med akvariehobbyen?
Lill-Ann:
Jeg er opprinnelig fra Honningsvåg /Magerøya. Under oppveksten hadde vi hytte i Magerøysundet, hvor jeg befant meg for det meste i fjæra. Der var jeg konstant på oppdagelsesferd, samlet snegler, småfisk, tangsprell og marfluer (saltvannslopper). Ellers alt annet som levde…og laget små oppsett i fjæra eller i baljer. Jeg tror dette er opphavet til interessen for akvarium.
Jeg fikk i 9 års alder overtatt en fiskebolle som jeg hadde guppy i, noe jeg elsket å holde på med å se på. En kort stund etter fikk jeg et 40 liters akvarium. Et par år etter startet en butikk i Honningsvåg opp med fisk og akvarium, og den første 60 literen kom i hus. Jeg fulgte alle instruksjoner og pleide akvariet etter alle kunstens regler. Det var dessverre lite kunnskap om vannverdier og fiskesammensetting, så det var en salig blanding av gullfisk, Molly, Platy osv…med påfølgende ofte død fisk.
Verden ventet så det ble ikke noe nytt akvarium før 2002. Den gamle 60 literen ble satt opp på nytt. Fortløpende fra 2002 til våren 2005 ble utallige forsøk på vellykket akvarium gjort med samme resultat hver gang …og det ble dyrt så jeg gav opp hobbyen. I dag vet jeg at det handler om manglende kunnskap. Guppy, Platy, Auratus, Elefantfisk og Praktbotia er vel ikke en blanding å foretrekke.
Gjennom datteren så ble hobbyen vekket til live da hun satte opp akvarium…og når hun i 2017 fikk kræsj i akvariumet satte vi opp 60 litern i stua, noe jeg trivdes godt med. Så side ved side med henne kom det ene karet etter det andre inn i hus. I erfaringsboksen hadde jeg med meg det “meste” man kan gjøre feil med akvarium, så nå har det handlet om å suge til seg kunnskap fra andres erfaringer og lese seg opp på det jeg kommer over i henhold til fisk jeg har. Læringskurven har vært hurtig stigende.
Ida-Johanne:
Jeg har siden jeg var liten hatt en kampfisk av og til, og en 60 liter sammen med mamma oppe til tider. I November 2017 fikk jeg lyst på akvarium igjen og 60 literen ble satt opp igjen på rommet mitt.
Så kom jeg over en 120 liter på Finn og da grep jeg sjansen. Siden da ballet det bare på seg og nå har jeg tre store kar på rommet mitt fra 180- 375 liter.
Jeg begynte vel med akvarium fordi jeg alltid har syns at det har vært pent med fisk, men særlig det siste året åpnet øynene for hvor mye man virkelig kan lære om og forstå seg på fiskene.
Bare det å bygge opp et akvarium slik at fisken trives er spennende nok i seg selv. Jeg føler på et vis at jeg kommer litt nærmere naturen kanskje.
Hvor lenge har du vært medlem av TAK?
Vi har vært medlem siden mars 2018
Hvordan fikk du kontakt med TAK?
Lill-Ann:
Første kontakten med at det eksisterte en klubb var hos Torkel, da vi skulle kjøpe L144…og videre i forbindelse med kjøp av akvarium, fisk og planter traff jeg bare folk fra klubben…noe som førte til storauksjon mars 2017 og innmeldelse i klubben. Det var nesten som en slags “undervannsverden” i Trondheim av blide akvarister som åpnet seg. Det var ingen tvil om at dette ønsket jeg være med i. Forøvrig kom vi hjem fra denne auksjonen meget blakke men utrolig glade. Og siden har vi vært blakke,hehe
Ida-Johanne:
Jeg var hos Ragnar som solgte meg 120 literen. Han sitter i styret til TAK. Jeg fikk helt sjokk av alle akvariene han hadde. Han tipset selvfølgelig om klubben.
Når jeg senere kom hjem til en annen som jeg kjøpte noen maller av, forsto jeg at det er et stort akvariemiljø i Trondheim. Han nevnte også akvarieklubben. Senere kjøpte jeg et hjørnekar av en, som fortalte at det var storauksjon om en uke. Jeg og mamma dro dit for å sjekke ut og har siden vært medlemmer.
Hva er hovedinteressen din i dag?
Lill-Ann:
Utrolig fascinert av ciklider,maller,piggfinnefisker og bunnfisk generelt…
Ida-Johanne:
Indiske glassmaller( kryptopterus Bicirrhis) er nok det jeg virkelig har lest meg opp på og interesserer meg for.
Hvor mange akvarier har du? /størrelse?
Lill-Ann:
11 oppegående kar
425, 200, 160, 110, 30, 4 tk 80, 2 stk 540 , pluss to karantenekar på 250 og 50 liter
Ida-Johanne:
3 kar på 375, 325 og 180 liter.
Hva er den vanskeligste eller mest uvanlige arten du har holdt?
Lill Ann:
Mogurnda Mogurnda gir meg utfordringer da jeg ennå holder på å finne ut hvordan jeg skal få det beste miljøet til de slik at det kanskje blir yngel. De legger egg annenhver uke men det blir ikke mer enn med det..foreløbig.
Ellers så er Otocinclus og Mosquito Rasbora noen nøtter å knekke, da de er utrolig sårbare.
Morsomste fisken er Macrognathus circumcinctus må jeg si med sin væremåte.
Ida-Johanne:
Den vanskeligste tror jeg må være dalmatiner molly, men da hadde jeg heller ikke riktig kvalitet på vannverdiene. Den mest uvanlige er vel ålene jeg har 5 stk. Macrognathus Circumcinctus.
Hva er din favorittfisk?
Ida-Johanne:
Indiske glassmaller.
Lill-Ann:
Det skifter litt. En periode kan jeg være dønn fortapt i Malawi, annen periode Botia. Barber er utrolig morsomme fisk, men Julidochromis Marlieri er nok den som topper listen.
Hva er din favorittplante?
Lill-Ann:
Planter innen Cryptocoryne familien.
Mose er også en vinner i de karene det befinner seg levendefødere.
Ida-Johanne:
Vanskelig å si, men det må være planter som har rosa i seg hehe.
Bruker du noen form for gjødning, CO2 eller spesielle lys?
Nei. Vi sørger for jevn lystid som reguleres med timer i forhold til årstidene
Drømmekar, drømmeoppsett?
Lill-Ann:
Mange store rene artskar.Sitter også drømmer om et lavt men kjempestort kar til maller og annen bunnfisk. Samt litt større kar med innredning for diverse krabber og reker
Ida-Johanne:
Det må jo bare være en 1000 liter med over 100 Indiske glasmaller hvor miljøet er etterlignet livet deres i Mekong elven.
Noen planer om nye kar/arter?
Lill-Ann:
Det er alltid noe nytt på gang…har veldig lyst på et rent Tanganyika Ciklide kar, med flere typer. Har julidochromis marlieri som et rent artskar idag.
Ida-Johanne:
Ikke foreløpig, men har begynt å interessere meg for “Epiplaty Sexfaciatus” og lurer på om jeg har lyst til å ha et eget artskar for dem. Plassmangel ødelegger noe for flere drømmer.
Hvordan og hvor ofte tar du vannbytte?
Lill-Ann:
Kjører vannbytte vanligvis hver uke…det vil si det kommer litt an på fisk og kar, så varierer det hvor mye vann som skal byttes. Marlierien feks trenger mindre vannbytter mens Malawien sier klart ifra når vannet er udugelig.
Da jeg har så mange kar så konstruerte kjæresten en elektrisk,vann inn/ut løsning med fjernkontroll som jeg ikke ville levd uten.
Ida-Johanne:
Prøver å holde meg til en gang i uken, da jeg bruker en vannslange som er koblet til dusjen slik at det både kommer vann inn og vann ut.
Bruker du vann preparater?
Lill-Ann:
Vanligvis bruker jeg ikke noe. Regulerer ph og hardhet på vann med kalk og røtter og salt der det trenges. Har det regnet mye så hender det at jeg tar i bruk Aquasafe. Noen ganger tar jeg i bruk plantenæring.
Ida-Johanne:
Bruker kun flytende plantenæring som heter premium nutrition. Tilfører nå og da og det ser ut som den virker kjempebra da alle plantene mine vokser kjempefint.
Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Lill-Ann:
Alle typer alt etter type fisk. Levendefor, frosset, sticks, kuler, chips, flakfor, malletabletter osv
Ida-Johanne:
Det er veldig mye forskjellig alt fra Tetra pro/algae, flakfor, tørket mygglarver, frossenfor til levende for som blacworms og tubifex.
Driver du med oppdrett og i tilfelle hvorfor?
Lill-Ann:
Generelt prøver jeg å tilrettelegge karene slik at det er mulig for yngel å overleve. Det er alltid morsomt med yngel, men jeg prøver å være litt selektiv, da det ikke er all fisk som er veldig salgbar…..samt at det kreves at du har plass til å ta vare på dem.
Jeg har akkurat kommet godt igang med Julidochromis Marlieri. De brukte lang tid på å etablere seg som gruppe og par. Da er det ekstra morsomt når de yngler. Ellers er det Malawi som jeg spesifikt tar kull ut fra. Dukker det opp yngler på Mogurndaen blir det vel ekstra stas. Har hatt kull på diverse levendefødere som guppy, platy og sverddrager.
Ida-Johanne:
Ikke noe spesielt nå, men har veldig lyst til å bli den første i Norge (I følge NAF som får opdrett på indiske glassmaller. Prøvde en gang men da gjorde jeg alt feil, og ser for meg at det blir flere forsøk etterhvert nå. Vil også prøve meg på oppdrett av Honning gurami. Ellers har jeg hatt oppdrett på Platy og Sverdedrager.
Driver også med oppdrett av Kirsebærreker.
Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Lill Ann:
Har vært en del i Oslo og Østfold på forskjellige butikker….og når dette blir publisert så er jeg nok blakk og lykkelig etter et besøk hos Nols Ciklidhobby i Gøteborg.
Ida-Johanne:
Har vært i akvariet i Bergen. Senere skal jeg med pappa på biltur hvor vi skal ned til stavanger og sjekke butikken på Ålgård. Så når dette leses så sitter jeg nok med noen flere fisk.
Hva er den beste/morsomste opplevelsen du har hatt som akvarist?.
Lill-Ann:
Hva skal man si. Det finnes 98% gode og morsomme opplevelser med å være akvarist, så det er vanskelig å peke på noe spesifikt. Synes det er moro når jeg og Ida-Johanne sitter og byr mot hverandre på auksjoner. Det skaper noen morsomme situasjoner i seg selv både for oss og andre…men som vi forklarer, hver sine akvarium, hver sin pengebok.
Ida-Johanne:
Det må vel være når jeg var på jobb og fikk bilde fra mamma av at ilderen vår tok seg en dukkert med hele framkroppen i akvariet og tok den ene planten.
Hva er det verste du har opplevd som akvarist?
Lill-Ann:
Den desidert verste opplevelsen er nok da Ida-Johanne sin nye 325 liter sprakk. Samme dagen da dette karet ble hentet ble også bilen rygget på. Da var det hardt å være akvarist. Takket være to andre flotte akvarister fikk vi hjelp. Ellers har jeg en tendens til å være ukonsentrert, noe som fører til kar som renner over. Heldigvis har jeg en oppfinnsom kjæreste som lager det meste. Det siste var en nivåvarsler, hehe.
Ida-Johanne:
Jeg må le litt av det i dag, men det er helt klart når jeg nettopp hadde fylt opp helt med vann i en ny 325 liter og bunnen i akvariet sprakk. 325 liter vann over hele gulvet og 12 timers opprydning….
Har du et lurt tips til andre akvarister?
Lill-Ann:
Gjør deg godt kjent med fiskene og karet de går i. Da oppdages det som er galt lettere. Vær villig til å hele tiden lære, og huske at alle gjør seg sine erfaringer. Det er befriende hvor normal jeg blir med mine 11 kar når jeg møter andre akvarister. Så..Ikke minst, meld deg inn i klubben og møt andre akvarister.
Ida-Johanne:
Prøv og feile litt er tipset mitt. Ikke hør på hva absolutt alle sier for da kan man bli forvirret. Gjør det som funker for deg selv, men også bruk litt fornuft. Les deg opp om den fisken du skaffer deg er nok lurt. Ellers skaff deg noen bekjente som du kan diskutere litt akvarium med av og til. Det har løst mye frustrasjon og gitt meg mye glede selv i hvertfall.