Tilbake til Hjemme hos…

Rune Nøsen

September 2017

Navn:
Rune Nøsen

Bosted: 
Byåsen, Trondheim

Når og hvorfor startet du med akvariehobbyen?
Vokste opp med en 80 liter i kjeller`n som min far regjerte over og da min bror startet med flere kar, ble jeg med på galskapen selv tidlig på 90`tallet


Hvor lenge har du vært medlem av TAK?
Medlem i ca. 25år (tiden flyr tydeligvis fort) TAK holdt da til i dyreparken i klæbu, som den gang hadde store planer om en akvarieavdeling, som det dessverre aldri ble noe av. (dyreparken ble nedlagt/flyttet i sin helhet)


Hvordan fikk du kontakt med TAK?
Min far hadde tidligere vært med, men det var nok jungeltelegrafen som førte oss oppover første gangen. Jeg husker vi da kjøpte en Gibbicebs på ca. 25cm til 35,- og syntes vi hadde gjort en kjempehandel 😊

Hva er hovedinteressen din i dag og hvorfor?
Selskapsakvarium gjerne med en liten tvist ifht enkelte individ. Artig når det dukker opp en og annen uventet innbygger

Hvor mange akvarier har du? /størrelse?
Det har variert fra vår første 80liter, til akvarierom med over 40 akvarium og X antall liter, men er pdd 10 akvarium og 1 hagedam, fleste av disse er for tiden å regne som oppbevaringskar og er ikke satt opp skikkelig. Størrelsen varierer fra 50 liter til 540 liter (hagedam ca. 2500 liter)

Hva er den vanskeligste eller mest uvanlige arten du har holdt?
Vanligste må nok bli Guppy og har hatt en del uvanlige maller på den tiden da slikt var litt uvanlig. Ellers er jo Flaggermusfisk og knivfisk noen raringer å se på.


Hva er din favorittfisk?
Dvergciklider og maller.

Hva er din favorittplante?
Masse fine planter, men har aldri vært noen plantemann. Liker de som vokser og trives uten for mye tilrettelegging.

Bruker du noen form for gjødning, CO2 eller spesielle lys?
PowerGlo, substrat i bunnen hvis jeg setter opp for god plantevekst og evt litt jern i vannet. Men ikke noe jeg bruker mye tid og penger på.


Drømmekar, drømmeoppsett?

Har bestandig hatt lyst på et akvarium som går over fra bekk til kulp der jeg skulle hatt bl.a. corydoras.

Noen planer om nye kar/arter?
Nei

Hvordan og hvor ofte tar du vannbytte?
Utføres med slange rett i sluket, og kobler på vannet rett fra vasken. Gjerne noen grader kaldere en hva tempen i akvariet er. Skifter som regel 60% hver 3-4 uke. Skifter/rengjør ikke utvendigfilter samtidig som vannbytte.

Bruker du vannpreparater?
Nei (evt salt hvis jeg ser tegn til sykdom)


Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Tetra Pro, Tabimin, Phyll, DiskusBits.

Driver du med oppdrett og i tilfelle hvorfor?

Har drevet med masse opprett tidligere, men ikke pr.dd (utenom det som formerer seg «automatisk»). Det er bestandig fasinerende å se om man får artene til å formere seg i et kunstig miljø, lykkes man betyr det at man har truffet på rett ifht deres naturlige levevilkår og miljø.

 

Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Jeg har ikke reist på dedikert akvarietur, men besøker alltid offentlige akvarium på steder jeg er, om det er i sydenlandet eller noen av storbyene er dette et hyggelig og spennende avbrekk.

Hva er den beste/morsomste opplevelsen du har hatt som akvarist?

Å få yngel på corydoras første gangen, husker den følelsen enda. Ung og uerfaren og lyktes med en litt uvanlig fisk, trodde jeg, på den tiden. Også første gangen kampfisken og Ansitrus ynglet var høydepunkter.

Hva er det verste du har opplevd som akvarist?

500 liter vann i gulvet…… 😞

Har du et lurt tips til andre akvarister?
Les deg litt opp på nett og bruk sunn fornuft!! Kjøp brukt utstyr, så sparer du masse penger. Legg ned noen ekstra kroner i gode (eller store nok) filter. Ikke ha 1000 fisker i en 60 liter. Jo større akvarium, jo mindre vedlikehold i utgangspunktet. Søk råd hos erfarende akvarister, det er bedre å spørre en gang for mye en en gang for lite, men husk det er personlige råd man i tilfelle får, egenlæring og erfaring er viktig.