Tilbake til Hjemme hos…

Tomas Hestnes

November 2017

Navn:
Tomas Hestnes

Bosted: 
Tanem

Når og hvorfor startet du med akvariehobbyen?
Jeg vokste opp med en far som har vært lidenskapelig opptatt av natur og dyr. Spesielt fugler. Da jeg vokste opp hadde vi 15 høns på vaskerommet i en blokkleilighet på Havstad. Vi har også drevet med brevduer og praktfinker. Så jeg tror jeg er ganske så arvelig belastet. Hos meg startet det hele med reptiler for ca 20 år siden. Startet med tarantellaer, men gikk senere over til leopard geckoer. Disse ble avlet i stor skala. Da jeg ble pappa for første gang måtte jeg desverre slutte med hobbyen. Det var vel enten «meg eller geckoene» sa hun;) Alt av utstyr ble solgt.
Etter noen år fikk vi et 80L akvarium av en nabo som hadde gått lei. Satte det opp med selskapsfisk og planter. Fasinasjonen ble voldsom. Både for stor og små. Men spesielt for han største(meg);). Deretter ballet det hele på seg. Ble også underveis kjent med Ragnar W som ga meg litersyken. Har i dag eget akvarierom.

Hvor lenge har du vært medlem av TAK?
Ca 2-3år

Hvordan fikk du kontakt med TAK?
Første møtet var gjennom Facebook.

Hva er hovedinteressen din i dag og hvorfor?
Hovedinteressen idag er Malawi. (Peacock og haplochromis). Men har også en forkjærlighet for sør-amerikanske ciklider. Kommer helt sikkert til å kjøpe discus igjen også, for så og selge de;)

Hvor mange akvarier har du? /størrelse?
Har 12 akvarium. 3327liter totalt. Størrelse fra 100-600 liter. Stappet inn på et rom som er ca 17-18kvm

Gammelt oppsett fra da jeg drev med sør-amerikanere.

Hva er den vanskeligste eller mest uvanlige arten du har holdt?
Den mest uvanlige arten jeg har hatt må være påfuglabbor (Cichla Ocellaris). Disse kan bli opp mot 80cm lang og er en sikkelig predator. Den spiser ikke mat, den angriper. Har blitt bitt flere ganger under forings.

Hva er din favorittfisk?
Fins det en?? I malawisjøen må det være det meste innen Copadicoromis, Placidochoromis familien.

Ellers har jeg en forkjærlighet for Flowerhorn. Noen syns sikkert disse er en skam for hobbyen da de er framavlet, men herregud for en fantastisk fisk.

Flowerhorn er avlet fram av Amphilophus labiatus/trimacilatus. Pukkelen på hodet, såkalt «kok», er fettreserver.

Hva er din favorittplante?
Anubias Barteri. Enkel å holde. Ikke så mange fisk som spiser denne planten. Er vel også en av de få plantene som kan gå med malawi ciklider.

Bruker du noen form for gjødning, CO2 eller spesielle lys?
Nei ikke per dags dato. Hadde et plantekar på stua tidligere.

Akvarium: Zoorud 225 100x50x45
Bunnsubstrat: Bare jor Felleskjøpet blandet med benmel. ADA soil på toppen.
Pumpe: Am-Topp 3338 utvendig
Lys: 2x Eheim powerLED daylight 24wx2
Co2: regulator, diffusor og dråpeteller fra www.co2art.co.uk
Gjødning: Tropica Premium og Specialised fertiliser
Fisk: div rasbora, regnbuefisk, div tetra.

Drømmekar, drømmeoppsett?
Kjellerstue med flere meter langt akvarium som er bygd inn i vegg med masse rov-fisk fra malawi. Et skikkelig sort plantekar hadde heller ikke vært dumt;)

Noen planer om nye kar/arter?
Har en 600liter som nesten står tom. Den skal huses med rovfisk fra malawi. Rostratus, spilohyncus, rhoadesii etc..

Hvordan og hvor ofte tar du vannbytte?
30% en gang pr. uke. Hender det går 14 dager også. Viktig å ha god filtrering. Venter alltid et par dager med vannbytte hvis det har vært kraftig regnvær. Målte pH til å være 9,5 en gang da vannverket hadde tilsatt div remedier for å kompensere for mye regnvær.

Bruker du vannpreparater?
Ikke til vanlig. Har det vært litt slossing hender det jeg bruker Ektozon salt.

Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Rekemix(hele reker, kamskjell, erter, spirulina, multivitaminer), Discus bits, Tetra Algae Pro.

Driver du med oppdrett og i tilfelle hvorfor?
Ja. Malawi er rimelig enkelt å få i lek. Men jeg syns det er ekstra gøy å få til arter en ikke har fått til tidligere. Eller som noen andre ikke har. Å følge med på vekst og utfarging av malawi er utrolig fasinerende.

Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Har vært å besøkt Kent som driver Nols Ciklidhobby i Gøteborg. Desidert den butikken med best utvalg av malawi og masse kompetanse. Er`n på ferie er det obligatorisk å besøke lokale dyrebutikker. Var innom Styr på Dyr i Aalborg i sommer, anbefales.

Hva er den beste/morsomste opplevelsen du har hatt som akvarist?
Har hatt lek på Tickskinn(victoria ciklide) en gang da strømmen hadde gått. Tempraturen viste 15 grader i karet. Hadde også en fisk som hoppet ut av karet og landet i strikkeposen til kjærringa. Ble ikke oppdaget med det første. Hun syntes det luktet så ille av genseren i det hun tok fram strikketøyet, hylte å skrek i det den inntørka fisken skled ut av genseren å landet i fanget hennes. Dette var vist en genser som nesten var ferdig. Mener å huske det var en malawi av type golden.

Hva er det verste du har opplevd som akvarist?
Når det øverste karet på 270L i reolen slår sprekk i bunnglasset.
Og du har vært for sløv med dekkglasset og finner den fineste ciklide hannen på gulvet, inntørket.

Har du et lurt tips til andre akvarister?
Meld deg inn i en akvarieklubb, bruk internett og facebook. En annen ting som også er blitt veldig populært er youtube. Jeg følge en kar som kaller seg DIY king. Han har en videoer som dekker det meste innen hobbyen. Alt fra hjemmelagde filter, hjemmelaget mat, til hvordan du bygger et akvarium. Sjekk det ut. Har også et veldig bra tips for å holde liv i hobbyen. Sosialisere deg med andre akvarister. Stikk på lokale møter/auksjoner. Det finnes så utrolig mange hyggelige akvarister der ute med tonnevis av kompetanse. Dra å se hvordan de har det, kanskje kommer du hjem med en fisk du aldri har hatt før.

Følg meg på instagram @tanemcichlids